Zoeken
  • KWIK Events

Polen…I’m so sorry!Stedentripjes maak ik regelmatig. Met vriendinnen, met familie en vrienden. Op mijn bucket list stond al heel lang een bezoek aan Krakau, niet in de laatste plaats om het concentratiekamp Auschwitz te bezoeken. In het jaar dat ik voorzitter mag zijn van de Stichting Werkgroep Bevrijding Leiden, het 75 jaar na dato is én de KLM door hun 100ste verjaardag een mooi aanbod hadden ben ik met manlief, Manon en Ron de afgelopen dagen in deze prachtige stad geweest.


Een fietstocht met een Klaudia, een poolse die in Nijmegen nederlands heeft gestudeerd legde ons perfect uit hoe de historie van de stad was opgebouwd. Jozek vertelde in de Joodse Wijk en de Gettho’s over de periode van 1939 - 1945 en de verschrikkingen die de 65.000 poolse Joden hebben doorstaan. Malek nam ons mee naar Birkenau en Auschwitz. Met geen pen of woord te beschrijven hoe het is om daar rond te lopen. We zijn er stil van geworden en nog. Ieder kind op school moet dit blijvend verteld worden maakt niet uit van welke kleur of ras.


We hebben geproefd van de vele verschillende soorten vodka’s, het Poolse bier is lekker, de wijnen perfect en het eten subliem. Aanraders als restaurant: Morskie Oko, Trezo en The Spaghetti maar er is onwaarschijnlijk nog veel meer keus.


Op de weg terug en meer dan 100.000 stappen in de benen, realiseer ik mij dat de mensen ontzettend aardig, behulpzaam en vriendelijk waren, de straten overal echt schoon, de winkels standaard tot 21.00 uur open en....dat er nog veel meer te ontdekken is dan wij de afgelopen 5 dagen hebben gedaan.


Ik neem alle vooroordelen die ik had terug en raad iedereen aan om dit tripje ook op je lijstje te zetten!


1939-1945 opdat we nooit vergeten......

1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven